İŞİMİZİ TANIYALIM

Konvansiyonel ve UV Ofset Baskı

Titizlikle baskı aşamasına getirilmiş işler en uygun olduğu makinelerde basılır.
Sel Ambalaj’ın sektör deneyimi ve teknolojik makinelerimizin birleşimi ile müşterilerimizin beklentisine uygun en üst kalitede baskı sonucu alınır.

KAĞIT CİNSLERİ

Fluting : Atık kağıtlar ve samanın pişirilmesiyle elde edilen hamurdan yapılan bir kağıt türüdür.  Samanın yarı kimyasal olarak işlenmesi ile elde edilen birincil elyafa yaklaşık % 60 oranında ikincil elyaf katılarak genellikle 140-160 gr/m2 olarak üretilen fluting kağıtlarıdır.Yüzey ezilme değerleri yüksek olmasına karşın nemden kolay etkilenirler. Ülkemizde 1977 yılından bu yana üretilme olan bu cins kağıdın kullanımı yaygındır..

Beyaz Liner : Reklama ve görsele önem veren üreticilerin vazgeçilmez ambalaj hammedesidir. Baskıya uygunluğu ve görsel estetik kalitesi gibi özellikleri ile çok tercih edilen bir dış yüzey kağıdıdır.

KLİŞE POZLAMA

Testliner : Tamamen atık kağıttan üretilen TESTLİNER kuru üretiminde yüksek dirençli ve baskıya dayanlıklı olması sebebiyle kolay işlenen ve en çok tercih edilen bir yüzey kağıdıdır.. Üretiminde nişasta ve reçine katkısı yapılır. Zaman zaman ise renk vermek amacıyla boya katıldığı olur. Patlama değerleri 2-3,5 kPa ağırlıkları ise 125*350 gr/m2 arasında değişebilir. Katkı maddeleri kullanılarak neme mukavemetleri arttırılabilir.

Kraftliner : Uzun elyaflı olan Çam , Köknar , Ladin gibi yumuşak odunlu ağaclardan , sülfat prosesi ile üretilen yüksek mukavemetli bir kağıt türüdür. Kraft Almanca’da kuvvetli anlamına gelmektedir. Orman bakımından zengin ülkelerde üretilen kraft kağıtları , yeterli üretimi olmayan ülkere ihraç edilirler. Kraft kağıdının su geçirgenliği yoktur.. Üretiminde selüloz kullanılır.. Parlak oluşu , rengi , mukavemeti ve kolay baskı uygulanabilir oluşu ile özellikle ihracat sektörünün tercih ettiği bir dış yüzey kağıt türüdür. Kraft kağıtlar genellikle esmer yani doğal renkte üretilirler ancak istenirse tamamen beyaz ve sadece üst yüzeylerde beyaz selüloz kullanılarak ta Beyaz top adıylada üretilebilirler.. Dayanıklılık göstergesi olan patlama değerleri 3,5 – 5 kPa , ağırlıkları ise 125-450 gr/m2 arasında değişebilir.

CTP MAKİNASI

OLUKLU DALGA ÇEŞİTLERİ

Oluklu Mukavva’da Dalga Cinsleri

Oluklu mukavva, ondüle edilmiş kağıdın, iki düz tabaka arasına yapıştırılması ile oluşur. Oluklu mukavvanın omurgasını meydana getiren oluklar; düşeyde bakıldığında kolonlara; yatayda ise bir açıklığı geçmenin en basit ve güvenli yolu olan kemerlere benzerler.

Bu güçlü strüktüre karşın oluklu mukavvalar, her yönde kolayca kesilip katlanabilir. Dalga Oluklara dik olan kesitte görülen öndüle, şekli nedeniyle dalga adıyla tanımlanır ve yüksekliğine, boyuna, metre’deki sayısına göre sınıflandırılır.

Dalga şekli, oluklu mukavvann fluting tabakasında liner’a oranla daha fazla kâğıt kullanılmasına neden olur. 1 metre liner’a karşın, dalga cinsine bağlı olarak kullanılan fluting miktarı, ondüle katsayısı (take-up faktörü) ile belirlenir.Bunların dışında, kullanımı yaygın olmayan F dalga ve K dalga da vardır;

Farklı dalga cinsleri, oluklu mukavvaya değişik özellikler kazandırırlar.

Farklı dalga cinsleri, oluklu mukavvaya değişik özellikler kazandırırlar.

A Dalga Oluk yüksekliğine bağlı olarak kalın duvarlı olması, düşeydeki yükleri çok iyi taşımasını, yatayda ise kolay ezilebildiği için çok iyi yastıklama yapmasını sağlar. Yüzey ezilmeye zayıf olan bu cins, dalga aralığının fazla olması nedeniyle, düzgün baskı yüzeyi vermez. Bu özellikler, çift dalga kombinasyonlarında A dalganın iç yüzde; birleştiği diğer dalganın, ince ve daha sık aralıklı olması nedeniyle dış yüzde kullanılmasını gerektirir. Başlangıçta ülkemizde çok yaygın kullanımı olan A dalga, yerini kâğıt kullanımı açısından daha ekonomik olan daha iyi baskı yüzeyi veren C dalga’ya bırakmaktadır.

B Dalga Duvar kalınlığının az olması nedeniyle düşeydeki yükleri taşımadaki dayanıksızlığına karşın, dalgalarının daha sık olması nedeniyle yüzey ezilmeye oldukça dayanıklıdır. Yine bu niteliğine bağlı olarak baskıda oldukça iyi sonuç verir. Kullanımı en yaygın olan cinstir.

C Dalga A ve B dalgadan sonra ortaya çıkan, ve her ikisinin de iyi özelliklerini taşıyan bu dalga cinsi, iyi taşıyıcıdır ve baskıda iyi sonuç verir. Uzun süre A dalgaya karşı mücadele vermiş olmasına rağmen, kullanımı bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de artmaktadır.

KAĞIT - BOBİN
EBAT KESİM

E Dalga Metredeki oluk sayısının fazla olması nedeniyle, mükemmel yüzey ezilme dayanımı olan E Dalga, baskıda, tüm diğer dalga cinslerine göre en iyi sonucu verir. Bu özellikleri ve hafifliği nedeniyle, karton ambalajların yerine başarılı bir şekilde kullanılabilmektedir. E dalga, bir diğer dalga ile birleştiğinde, kusursuz ambalajlar oluştururlar, kendi başına taşıma ambalajı olarak kullanılmaz. E dalga aynı zamanda, ofset baskılı kartona lamine edilerek, tüketici ambalajı olarak kullanılır. Yine aynı amaçlarla türeyen F dalga ise, tamamen bu amaca yöneliktir. En son üretilen dalga cinsi ise F dalganın % 20 daha ince, metre’de 0,6 mm yüksekliğinde 560 adet dalgası olan N dalgadır. Özellikleri kartona çok benzeyen bu dalga cinsi de laminasyona oldukça uygundur.

Ondüle Çeşitli dalga cinslerinde ondüle edilmiş fluting kağıdına verilen isimdir.

Tek Yüzlü Bir yüzüne kâğıt yapıştırılmış ondüle tabakasına verilen isimdir. Bu malzeme sarma, sıkıştırma veya yastıklama amacıyla kullanılmakta olup, kutu yapımında kullanılmaz. Oluklu Mukavva, en az üç tabaka kağıdın, geometrik bir form verilerek birleştirilmesi ile elde edilen levhaya verilen isimdir.

Çift Dalga Oluklu Mukavva İç, dış, ara ve iki ondüle olmak üzere, beş kat kağıdın birbirine yapıştırılması ile, çift dalga oluklu mukavva elde edilir. Özellikle ihracat kutularında ve ağır yük taşıyan kutularda kullanılmaktadır.

Üç Dalga Oluklu Mukavva İç, dış, iki ara ve üç ondüle olmak üzere yedi kat kağıdın birbirine yapıştırılması ile üç dalga oluklu mukavva elde edilir. Az üretilmekte olup, ağır sanayii ürünlerinin ambalajında kullanılmaktadır.

Oluklu Mukavvaların Kullanıldıkları Yerler Kullanım amacına uygun olarak, farklı kalite ve gramajda kâğıt ve dalga seçimi ile, çeşitli kalitede oluklu mukavva elde edilebilir. Oluklarının özelliklerine göre, başlıca tek dalga oluklu mukavva türleri A,B,C,E olmak üzere dört tanedir. Bunlar kendi aralarında: E+B, B+A, B+C gibi birleştirilerek çift dalga; E+B+B, B+C+C, A+C+B, C+B+E gibi birletirilerek üç dalga mukavvaları oluştururlar.

A dalga; Özellikle kendisi taşıyıcı olmayan ürünlerin ambalajlanmasında ve çok sıra üst üste istiflenecek ambajların yapımında; yastık görevi yapması ve şok emici olması nedeniyle de, arabölme, takviye vb. malzemenin yapımında kullanılır.

B dalga: Her çeşit ürünün, özellikle kendisi de taşıyıcı olan ürünlerin ambalajında, kalıplı kutuların üretiminde kullanılır.

C dalga: Yaş sebze meyve dahil, pek çok ürünün ambalajında kullanılır.

E dalga: Oldukça ince bir dalgadır, güzel baskı yapılabilmesi nedeniyle, tüketici ambalajı üretiminde yaygın olarak kullanılır.

Çift dalga: Güçlü yapısı nedeniyle büyük yükleri taşıyabilir, üstüste istiflenmeye çok uygundur. Patlamaya, delinmeye karşı dayanıklıdır. Ağır ürünlerin, dökme ürünlerin, dökme ürünlerin ambalajında, teleskopik kutular olarak tanımlanan narenciye ve çiçek kutularında kullanılır.

Üç dalga: Çeşitli dalga cinslerinin özelliklerini biraraya getirdiği için hacimli ve çok ağır ürünlerin taşıma ambalajı olarak kullanılır. Kalınlığı 12mm’ye kadar çıkabilir.

Tek yüzlü: Çeşitli dalga cinslerinde üretilen tek yüzlü, ofset baskılı karton laminasyonunda; dekoratif amaçlı ve sargılık olark kullanılabilir.

FLEKSO BASKI TANIMI

Flekso Baskı
Bobin baskı yapabilen, tramların yüksekte olduğu plastik klişeler ile çok renkli baskı yapabilen makinalardır. Genellikle spot renklerle hazırlanmış tire grafiklerde başarılı sonuçlar elde edilir. Tram değerleri diğer baskı tekniklerine göre iricedir. Günümüzde flekso teknolojisi hızla gelişmekte ve ambalaj sektörünün temellerinden biri olma özelliğini korumaktadır. Çok çeşitli makina özelikleri vardır. Makinalar klişelerini boy uzunluklarına göre farklılıklar gösterir. Makarna, tuz, bakliyat, dondurulmuş gıda gibi pek çok esnek gıda ambalaji, hijyenik pet, tuvelet kağıdı gibi pek çok temizlik ürünün ambalajları, ıslak mendil üst etiketleri ve pek çok etiket türü bu tekniği kullanır.

KAĞIT CİNSLERİ

Kuşe Kağıt: Broşür baskısında en çok tercih edilen kağıt türü olan kuşe kağıdın yüzeyi işlenmiş mat ve parlak türleri bulunur. Yüzeyi tam beyaz olan kuşe kağıtlar ise renkli resimlerin baskısında en iyi sonucu verir. 80, 90, 115, 135, 170, 200, 250, 300 ve 350 gr/m2’lik gramajlarda üretilir.

Bristol: Diğer adıyla Amerikan bristol olarak da bilinen bu kağıt türü, bir yüzeyi işlenmiş, parlak ve tam beyaz; diğer yüzeyi mat ve pürüzlü olan kaliteli bir kartondur. Genellikle kitap, defter, broşür kapaklarında kullanılan bu karton türünün arka yüzü renkli baskı için uygun değildir. Ayrıca bu kağıtlar, iki yüzü de farklı olduğu için revolta (çevirmeli) baskıya da elverişli değildir. Bristoller 180, 200, 225, 250, 300, 330, 350 ve 450 gr/m2’lik gramajlarda üretilir.

Kraft: Geri dönüştürülmüş kağıtlardan elde edilen kraft kalın, pürüzlü ve selüloz renklidir. Davetiye, broşürler ve ambalajda tercih edilir.

Krome Karton: Bir yüzeyi düzgünleştirilmiş ve beyazlatılmış, diğer yüzeyi mat olan bu kağıt türü ambalaj sektöründe kullanılır.

OFSET BASKI KOLİ TANIMI

Ofset Baskı
Her türlü kağıt, karton mukavva kutu baskısı ofset baskı sisteminde yapılır. Metal ambalajlarda bu sistemi kullanır. Bu sistem standart kağıt ölçülerini kullanan ebat çalışan bir sistemdir. Esas olarak CMYK baskı sistemini kullanır. Fakat söz konusu ambalaj oluduğu için her zaman spot renk kullanmakta fayda vardır.